Contact|

6e Congres (Psycho)Trauma


1 oktober 2020 | Aristo, Amsterdam

4. Traumasensitief Onderwijs: Kijken door een traumabril

Dr. Petra Helmond, senior onderzoeker en orthopedagoog, Pluryn.
Rianne Wassink-de Stigter, MSc, junior-onderzoeker, Pluryn.

Werkvorm: Lezing / Presentatie (kennisoverdracht).
Leerdoelen: Inspiratie opdoen om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een traumasensitief onderwijsklimaat in de eigen school door:

  • Inzicht te krijgen in de prevalentie van trauma bij leerlingen
  • Inzicht te krijgen in de gevolgen van trauma bij leerlingen
  • Inzicht te krijgen in hoe een traumasensitief onderwijsklimaat te ontwikkelen met behulp van de training 'traumasensitief lesgeven’ en het handboek ‘Implementatie traumasensitief onderwijs’

Doelgroep: Schoolleiders, school psychologen/orthopedagogen, intern begeleiders, docenten of hulpverleners in de onderwijscontext.
Leeftijdscategorie: Niet-leeftijdsgebonden.

De sprekers presenteren vanuit het NRO consortium Traumasensitief Onderwijs. Het consortium bestaat uit de organisaties Koraal, Praktikon, Stichting Orion en De Loodsboot. In het project Traumasensitief Onderwijs richten zij zich op de implementatie en opbrengsten van traumasensitief onderwijs voor leerlingen en leerkrachten. Klik hier voor meer informatie.
Bent u een schoolleider, schoolpsycholoog/orthopedagoog, intern begeleider, docent of hulpverlener en wilt u meer weten over trauma in de onderwijscontext? Vanuit het project Traumasensitief Onderwijs delen de sprekers in deze sessie hun meest recente opbrengsten! In deze sessie gaan zij in op de noodzaak van traumasensitief onderwijs. Er wordt besproken hoe vaak trauma bij leerlingen voorkomt (nieuwe onderzoekscijfers!) en wat de invloed is van trauma op de sociaal emotionele en academische ontwikkeling van leerlingen. Vanuit de noodzaak voor traumasensitief onderwijs gaan de sprekers in op hoe u als school een traumasensitief onderwijsklimaat kunt ontwikkelen. De inhoudelijke kernconcepten worden besproken van de training ‘traumasensitief lesgeven’ en het implementatieproces van traumasensitief onderwijs vanuit het nieuwe (gratis) handboek ‘Implementatie traumasensitief onderwijs’. Ook nemen de sprekers u mee in praktische voorbeelden over hoe u in de praktijk aan de slag kunt met traumasensitief onderwijs. Laat u inspireren en maak een eerste stap naar een traumasensitief onderwijsklimaat!