Programma

Hieronder het programma voor het 4e Congres (Psycho)TraumaHeeft u vragen of opmerkingen over het congres? Neemt u dan gerust contact met ons op via het feedback formulier.


09.00 uur Registratie en ontvangst
U ontvangt van ons een naambadge en een congrestas met schrijfmateriaal. De koffie staat voor u klaar!

10.00 uur Opening en inleiding door de dagvoorzitter 
Kindermishandeling binnen het gezin: do’s en don’ts!
Prof.dr. Ramón J.L. Lindauer, hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie AMC en kinder- en jeugdpsychiater/systeemtherapeut/TF-CBT-trainer/EMDR practitioner bij de Bascule.
De prevalentie van trauma en kindermishandeling is en blijft hoog. Iedere hulpverlener krijgt ermee te maken. Als er vermoedens zijn van trauma en kindermishandeling waar moet u dan als hulpverlener op letten? Wat kunt en moet u doen, en wat kunt u beter laten?

10.40 uur Nieuwe behandelingen bij complex/meervoudig trauma bij volwassenen
Dr. Annemiek van Dijke, hoofdopleider KP opleiding PDO GGZ Amsterdam en UHD VU klinische psychologie. Manager zorg, senior onderzoeker, PsyQ Zaandam. Klinisch neuropsycholoog, klinisch psycholoog-psychotherapeut, psychotraumatherapeut NtVP, kwaliteitsregister NVP en supervisor VGCT en NVP.
Er is geen een op een relatie tussen type traumatisering en de ontwikkeling van een specifieke psychische stoornis. Sommige mensen maken potentieel traumatiserende situaties mee en ontwikkelen geen psychische stoornis. Niet iedereen ontwikkelt meteen na de gebeurtenis of periode een psychische stoornis. Aan de hand van een model wordt de potentiële impact van negatieve levensgebeurtenissen uitgelegd en worden de (nieuwe) mogelijkheden voor behandeling besproken. Een en ander wordt aan de hand van klinische vignetten en video fragmenten toegelicht. De nadruk ligt op dissociatieve klachten en het dissociatieve subtype van PTSS.

11.15 uur Koffie- en theepauze
Tijdens de pauzes is er tijd en ruimte om de informatiemarkt te bezoeken en te netwerken.

11.45 uur Eerste deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoekt u in twee rondes een deelsessie. Maak een keuze uit acht onderwerpen!

12.45 uur Lunch en bezoek aan informatiemarkt
Vanaf verschillende buffetten wordt u een gevarieerde lunch geserveerd 

13.45 uur Diagnostiek en behandeling van psychotrauma bij mensen met een verstandelijke beperking
Dr. Liesbeth Mevissen, klinisch psycholoog en onderzoeker, Accare, centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, bij de divisie Intensieve Zorg in Smilde. Psychotraumatherapeut NTvP en EMDR supervisor. Promoveerde in februari 2017 aan de universiteit van Amsterdam op haar proefschrift “Assessment and treatment of posttraumatic stress disorder in individuals with intellectual disabilities”. Liesbeth heeft jarenlange ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme en doceert en publiceert over trauma- en stressorgerelateerde stoornissen bij deze doelgroep.

In deze lezing zal Liesbeth actuele kennis met u delen over hoe trauma- en stressorgerelateerde klachten zich manifesteren bij mensen met een VB en hoe PTSS bij deze doelgroep kan worden gediagnosticeerd. Tevens  wordt aan de hand van videobeelden geïllustreerd hoe posttraumatische stress klachten met Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) therapie behandeld kunnen worden, ongeacht de ernst van de VB en eventuele comorbide problemen zoals autisme.

14.15 uur Trauma, Psychose & PTSS; Wat doen we met de olifant?
Drs. Berber van der Vleugel, GZ-psycholoog, GGZ Noord-Holland-Noord.
Het spreken over traumatische ervaringen met mensen met psychotische klachten werd lang ontraden omdat daar allerlei risico’s aan zouden zitten. Berber van der Vleugel gaat in op de onhoudbaarheid van deze aanname. Zij bespreekt de interacties tussen trauma, PTSS en psychose en de redenen voor therapeutisch optimisme. Zij zal betogen dat behandelaren er goed aan doen bij mensen met  psychosen de traumageschiedenis gestructureerd uit te vragen, een eventuele co-morbide PTSS te diagnosticeren, cliënten voor te lichten over de behandelmogelijkheden en traumagerichte behandeling te bieden.
 
14.45 uur Koffie- en theepauze
Tijdens de pauzes is er tijd en ruimte om de informatiemarkt te bezoeken en te netwerken.

15.15 uur Tweede deelsessieronde           
Tijdens dit congres bezoekt u in twee rondes een deelsessie. Maak een keuze uit acht onderwerpen!

16.15 uur Afsluitende borrel met een hapje